Kleindiervereniging

S&G Midden-Nederland (Huizen)

 • jul '18 12 10:06

  Verslag Midzomercompetitie met konijnenwortelracebaan en hanenkraaiwedstrijd

  Geschreven door : Trudy de Jong - reactie(s) : 0

Verslag Midzomercompetitie met konijnenwortelracebaan en hanenkraaiwedstrijd

 

“Kleindiervereniging Sport & Genoegen: enthousiast, vernieuwend en verfrissend”. Zo luidde de kop van een artikel over onze vereniging in het Kleindier Magazine van november 2017. Inmiddels is het juni 2018 en mogen we met trots vaststellen dat het niet alleen bij woorden is gebleven. Afgelopen jaar hebben wij veel interessante en informatieve dieravonden georganiseerd, waar een groot aantal fokkers én liefhebbers op afgekomen is. De reacties waren unaniem positief.

Maar we gaan door. Ons streven is meer samen te werken met andere kleindierverenigingen. Zo kun je van elkaar leren en kennis delen.

En hoe kun je dat beter doen dan samen met collega-fokkers en -verenigingen een leuke, informatieve en sportieve dag te houden.

Op 30 juni vond de eerste Midzomercompetitie plaats in en rond het clubgebouw van onze vereniging in Huizen. Leden van KDS Oostelijk Flevoland uit Dronten, PV Nijkerk e.o. uit Nijkerk, GPKV uit Hilversum en onze eigen vereniging hadden zich aangemeld met in totaal 134 dieren, waarvan 8 hamsters, 46 hoenders, 43 sierduiven en 37 konijnen.

De keuringen werden verzorgd door keurmeesters A. Vermeulen (hamsters), A. Hertogh (konijnen), H. Swartz (sierduiven) en G. Glastra (hoenders).

Om deze dag een extra tintje te geven, werd er een konijnenwortelrace gehouden op de nieuw in te wijden racebaan. En ook was er de inmiddels beruchte hanenkraaiwedstrijd.

Vanwege het warme weer (28°) waren de keurmeesters al vroeg in de ochtend aan de slag gegaan. Het was een leuke ervaring te zien hoe de keurmeesters te werk gingen, met veel kennis van zaken werd uitleg gegeven. Dat werd door beginnende fokkers zeer op prijs gesteld.

 

De kooien stonden per vereniging bij elkaar opgesteld in onze nieuwe grote witte partytent (12 x 6 m!), die gelukkig binnen koel bleef, zodat het voor de dieren goed te doen was.

Inmiddels waren de barbecue en frituur opgestart en gingen de broodjes burger en kroket grif van de hand, waarbij er ook genoeg te drinken was.

 

Na de keuring was het tijd voor de opening van de eerste konijnenwortelrace baan ter wereld! De pers was van tevoren op de hoogte gesteld en waren met microfoon en camera van de partij.

De racebaan met een lengte van 7,5 meter heeft vijf banen. De konijnen worden aan het begin van de baan voor een hekje neergezet, en aan het eind hangt er als ‘beloning’ een worteltje. Zodra het hek opengaat, moeten de konijnen gaan lopen en welk konijn het eerst bij de finish is, heeft gewonnen.

 

Voor deze gelegenheid was er een erecomité, bestaande uit een bestuurslid van elke deelnemende vereniging. Dit comité nam plaats bij de finishlijn. Het starthek ging open en de race kon beginnen. De eerst manche werd gewonnen door de Vlaamse reus en tweede werd de Duitse hangoor. In de tweede manche dreigde de Vlaamse reus ook te gaan winnen, maar halverwege draaide hij zich om en ging de verkeerde kant op(!), waardoor de Duitse hangoor uiteindelijk met de beker en de eer naar huis ging.

Op het programma stond daarna een gedachtewisseling over de toekomst van de kleindierhobby. Onder leiding van voorzitter Jan Kroon werd er gediscussieerd over hoe we landelijk verder moeten, maar vooral ook dat we met elkaar zullen moeten samenwerken. Ter ontspanning werden er daarna twee rondes bingo gespeeld, soms met grote hilariteit vanwege een ‘valse’ bingo.

Vervolgens waren er twee verenigingswedstrijden: de wortelracebaan en de hanenkraaiwedstrijd.

Voor de racebaan had elke vereniging drie 3 konijnen opgegeven. De bedoeling was dat het een estafetterace zou worden. Het eerste konijn moest plaatsnemen achter het starthek, hek open en rennen maar. Hek dicht, volgende konijn erachter, wachten tot nummer één de wortel aanraakte, en zo verder. Dat leverde hilarisch taferelen, mooi te zien hoe jong en oud enthousiast meeleefde met de konijnen.

 

Daarna was het de beurt aan de hanen. Voor elke vereniging waren er twee hanen die de strijd aangingen. Welke haan zou het meest kraaien? Nu was het extra spannend omdat het om de eer van de vereniging ging. Het kleed werd weggehaald en het bleef een poosje akelig stil….Uiteindelijk kraaide de hanen van de vereniging uit Nijkerk het meest.

 

Toen werd het tijd om de winnaars bekend te maken:

 • Beste sierduif - H. Voerman - Hilversum met een carrier
 • Beste hamster - Jessy Kristy - Huizen
 • Beste konijn - Combinatie Kelderman - Dronten met een zwarte kleurdwerg
 • Beste hoender - H. Schrama - Dronten met een uilenbaard

 

 

Verenigingsprijzen

 • De konijnenwortel race gewonnen door Nijkerk
 • De hanenkraaiwedstrijd gewonnen door Nijkerk
 • Beste vereniging van deze dag - S&G uit Huizen

 

Wij hebben genoten van deze dag. Het bedenken, organiseren en uiteindelijk de dag zelf. Inmiddels hebben we zeer veel positieve en hartverwarmende reacties ontvangen. We willen graag op deze weg doorgaan en vertrouwen erop dat anderen ons daarin zullen steunen. Met elkaar kunnen we onze hobby nog meer uitdragen!

Onze volgende activiteit is een open Jongdierendag die wordt gehouden op 1 september.

Tekst: Mees Brasser en Trudy de Jong

 

Berichten
Bezig met het laden...
Naam *
Email
Commentaar *